-
Columns
   
 

Wie dit leest is gek

13 april 2018 • Ype Wijnia en John de Croon
beheren risico's
Ik vind deze column een aanrader
717 personen hebben deze column positief beoordeeld

Er wordt allerlei onzin en zin over klimaatverandering beweerd zoals u in onze vorige column hebt kunnen lezen. Twijfelt u nog of het klimaat verandert? Wij niet. Het klimaat verandert niet. Tenminste niet relevant door ons toedoen. We nemen u mee naar het afgelopen paasweekend.

Tijdens het AssetResolutions paasfeest bevonden we ons in een oude boerderij in het oosten des lands. U kent het wel, vroeger ooit statig geweest maar nu wat tochtig omdat er gaten zaten in het rieten dak, gebroken enkel glas, eiken balken met houtworm en niet meer goed sluitende deuren die ook nog eens erg laag zijn. We hadden het over het energielabel van de boerderij en refereerden aan de vorige column: de “milieumaffia” zou hier wel een mening over hebben.

Nadat we de paaseieren achter de kiezen hadden, hoorden we tumult buiten. Even verderop werd een paasvuur aangestoken. Tussen verschillende nabij gelegen dorpen in het oosten van het land is het een competitie wie de grootste bult met brandhout heeft. Zeg maar Ajax tegen Feijenoord (of lokaal: Eagles tegen PEC), maar dan wat vriendelijker. We snelden ons naar buiten, maar daarbij waren we even vergeten dat de deur laag was…… we hadden beiden onze hoofden gestoten en we zagen sterretjes….

Wat aangeslagen gingen we bij het vuur zitten, om onder genot van een hapje en een drankje de wereldproblematiek op te lossen. We zouden daarbij lokaal beginnen en steeds verder uitzoomen. Het was een geweldig gevoel, alsof we bovenop de brandende berg zaten en alles aan konden[1]. Door de sterretjes (of de lokale drankjes) kwamen we in een ontkennende fase terecht. We hadden natuurlijk direct geconstateerd dat er bij een paasvuur geen fijnstof (milieuvriendelijk - biobrandstof!) vrij komt, dus delibereerden we snel verder en maakten een stapje naar de Verenigde Staten.

Daar zijn meer schietpartijen in scholen dan in alle andere landen bij elkaar. Toch is er in de VS een grote groep die tegen een inperking is van wapenbezit. Uiteraard zijn we het daar mee eens; zo’n inperking heeft totaal geen zin. Wapens zijn niet de oorzaak van doden. “Guns don’t kill, people do” en dus “is there is way to prevent this”[2][3]. Daarnaast kun je nog eens wat wild schieten voor op de grill om het einde van de vastenperiode te vieren, niets mis mee. Zittende bij het paasvuur hadden we mooi zicht via de open velden op de omgeving. In de verte waren ook diverse andere paasvuren te zien van de concurrerende dorpen. Omdat we die zo goed konden zien wisten we het zeker: de aarde is plat. Gelukkig deed het mobiele internet het prima, en we vonden op dat internet helder bewijs. De “Flat Earth Society” had ongeveer 500 leden en nu twee extra[4]. Wat wel vreemd was dat deze club onlangs een tweet op internet had gezet dat ze aanhangers “around the globe” heeft[5]……ja, we moesten ook drie keer lezen om dit te snappen.

Voor we het wisten zaten we met onze gedachten buiten onze planeet en dwaalden we af richting de maan. Maar wacht even…mens en de maan…..dat kan toch niet? Natuurlijk is de mensheid nog nooit op de maan geweest, zoals onomstotelijk en zeer overtuigend bewezen wordt[6]. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft vele mensen gehersenspoeld, het was een film, de camera’s die de astronauten hadden konden niet werken en de benodigde technologie hebben we helemaal niet. Daarnaast kan de technologie die we wel hebben er nooit ervoor gezorgd hebben dat wij met zijn allen ook maar enige merkbare invloed hebben op het klimaat van onze planeet. We gingen maar eens weer wat zoeken op het aardse internet.

Je hoeft niet heel erg je best te doen om ondersteunende gegevens (om met Trump te spreken: alternative facts) te vinden. Op Breitbart (een nieuwssite dat zich als alternatief presenteert ten opzichte van liegende “mainstream media”) is bijvoorbeeld een aantal gerelateerde artikelen te vinden, bijvoorbeeld met betrekking tot “fake sea level rise”[7]. Op de site is te lezen dat data is aangepast en zijn grafieken van voor en na de aanpassing te zien. Ook is te lezen dat de aanpassing “perfect in overeenstemming is met het gedrag van alarmistische wetenschappers op andere gebieden, met name die met betrekking tot oppervlaktetemperatuurgegevens; dit lijkt op corruptie” (vrij vertaald). En dat niet alleen, het gebeurt in de volle breedte en dus lijkt het op samenzwering, een complot[8]. Als er al opwarming is, is het een volstrekt natuurlijk fenomeen! We werden alleen maar bevestigd in ons beeld. Trouwens, wie controleert al die zogenaamd onafhankelijke data? Zijn de meetinstrumenten wel gekalibreerd en klopt de software wel? En in de toekomst kijken doe je met een model, maar de voorspelling klopt natuurlijk nooit wanneer je de data manipuleert!

Ook in Nederland is hard bewijs te vinden dat die klimaatverandering niet zo’n vaart loopt. Onlangs verscheen een artikel in De Volkskrant “Warm weer maar geen opwarming”. Een statisticus legt uit dat het geheugen van publieke weerkundigen kort is en dat de extremen van vroeger gemakkelijk vergeten worden en dat geldt tevens voor professionele weerkundigen[9]. Halverwege de jaren ´40 tot halverwege de jaren ´70 was er sprake van een daling van temperatuur[10], en dat in een periode al ver nadat de industriële revolutie was aangevangen. En met analyses van ingesloten lucht in het ijs van de Zuidpool is aangetoond dat er een sterk verband is tussen de ontwikkeling van de temperatuur en van CO2 in de atmosfeer in de laatste 400.000 jaar, al ruim voor aanvang van de industriële periode dus[11]. Het hele klimaatgedoe is een hoax, we hebben bijna geen impact op het klimaat en de beoogde maatregelen hebben nauwelijks effect, behalve ons op kosten jagen. Op sociale media zoals Twitter, Facebook en blogs staan heel veel van dit soort verhalen, dus is het waar[12].

Maar goed, als we simulaties zijn in de computer van een of andere experimentator dan maakt dat natuurlijk niets meer uit. Om de “Hitchhikers guide to the galaxy”[13] aan te halen, de originele aarde was een lifesize model voor het berekenen van de ultieme vraag waarop het antwoord 42 is. Die simulatie werd gerund door muizen in laboratoria, maar die waren natuurlijk een neerslag van een hyperintelligente tint blauw. Klimaatverandering kan natuurlijk ook het resultaat zijn van een postmodernismengenerator[14]. Mochten we het mis hebben, dan hebben we misschien spijt. Maar daar gaan we het de volgende keer over hebben. Vooralsnog zijn we gewoon onderdeel van een simulatie in een virtuele omgeving.

[1] Dat gevoel hebben we eerder gehad: http://www.assetresolutions.nl/nl/column/wie-is-er-nu-gek

[2] https://www.theonion.com/no-way-to-prevent-this-says-only-nation-where-this-r-1823016659

[3] Een inperking in Australië in 1996 was echter wel effectief: https://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/04/vuurwapens-wat-amerika-van-australie-kan-leren-1544039-a1155252

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth_Society_(organisatie), al kan dat natuurlijk ook de naam van een carnavalsvereniging zijn in het dorp met 500 inwoners in het zuiden van Nederland

[5] https://twitter.com/flatearthorg/status/730078048503107584

[6] http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=10918:overtuigend-bewijs-dat-de-maanlandingen-nep-waren&catid=20:het-complot&Itemid=33

[7] http://www.breitbart.com/big-government/2017/12/06/tidalgate-climate-alarmists-caught-faking-sea-level-rise/

[8] http://www.breitb art.com/big-government/2017/08/23/delingpole-all-of-recent-u-s-warming-has-been-faked-by-noaa/

[9] https://www.destaatvanhet-klimaat.nl/2014/11/05/warm-oktoberweer-maar-geen-opwarming/

[10] https://www.wur.nl/nl/artikel/Oorzaken-klimaatverandering-1.htm , echte wetenschap dus

[11] http://www.klimaat.be/nl-be/klimaatverandering/het-klimaat/de-invloed-van-de-mens

[12] Zie ook weer de documentaire Klimaatontkenners van BNNVARA, https://www.npo.nl/2doc/10-10-2016/VARA_101381267 waarin het keihard bewezen wordt

[13] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hitchhiker%27s_Guide_to_the_Galaxy

[14] Er gaat het verhaal dat een door een computer geschreven stuk daadwerkelijk gepubliceerd is door een wetenschappelijk filosofisch tijdschrift (en dit is geen geintje https://nl.wikipedia.org/wiki/Sokal-affaire al was het zo te zien geen computer)

 

 

John de Croon en Ype Wijnia zijn partner bij AssetResolutions B.V., een bedrijf dat ze samen hebben opgericht. Periodiek geven ze in deze column hun visie op een aspect van asset management. De columns staan gepubliceerd op de website van AssetResolutions, http://www.assetresolutions.nl/nl/column

 

 

 

<< terug naar overzicht

Nederlands English Duits

postbus 30113
8003 CC Zwolle
info@assetresolutions.nl
06 - 30 18 68 94
BTW NL8231.48.919.B01

colofon
disclaimer
privacy

-