-
Columns
   
 

Werk in uitvoering

15 juni 2018 • Ype Wijnia en John de Croon
managen programma's
Ik vind deze column een aanrader
662 personen hebben deze column positief beoordeeld

Voor wie het nieuws een beetje volgt was het een schokkende week: het begin van een handelsoorlog met de VS, ruzie op de G7 top, een ontmoeting tussen Trump en Kim waarbij en passant Zuid-Korea aan zijn lot overgelaten lijkt te worden, het ijs op de zuidpool smelt veel sneller dan voorheen[1] en tot overmaat van ramp wordt het kortste fietspad van Nederland opgeheven[2]. Ook opvallend: nadat hij zich  jarenlang heeft laten voorstaan op een gebrek aan visie en grote woorden stond onze premier Rutte deze week in het Europarlement een gloedvol betoog te houden voor meer Europa[3]. Het moet niet gekker worden. Daarom houden wij het kort deze week onder het motto “geen woorden maar daden”. Hier wordt gewerkt aan een betere wereld.

Om dat een beetje makkelijker te maken hebben we een checklist gemaakt, we zijn ten slotte niet voor niets assetmanagers met een blauwe reputatie[4]. Die checklist hebben we conform asset management principes ingedeeld in 3 groepen. De eerste is de categorie der no-brainers, laag hangend fruit of hoe u het ook maar wilt noemen. Zaken die je beter vandaag dan morgen kunt doen, omdat ze een grote netto verbetering brengen, soms zelfs op alle bedrijfswaarden tegelijkertijd. De tweede groep bevat dilemma’s: zaken die wel goed zijn, maar ook een (groot) offer vragen. De derde lijst bestaat uit symbolische maatregelen: deze hebben op zichzelf nauwelijks effect, of werken zelfs averechts. De toegevoegde waarde zit hooguit is de bewustwording die ze creëren, waardoor meer maatregelen uit de eerste twee categorieën genomen worden.

Aan u de uitdaging zoveel mogelijk items af te vinken. Wij staan inmiddels op meer dan de helft. Welke dat zijn? Eén heeft u al cadeau gekregen. De andere houden we even voor ons, we zijn nog niet blauw genoeg om dat te delen.

John de Croon en Ype Wijnia zijn partner bij AssetResolutions B.V., een bedrijf dat ze samen hebben opgericht. Periodiek geven ze in deze column hun visie op een aspect van asset management. De columns staan gepubliceerd op de website van AssetResolutions, http://www.assetresolutions.nl/nl/column

 

[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/13/het-ijs-op-antarctica-smelt-steeds-sneller-a1606509#/handelsblad/2018/06/14/#101

[2] https://www.nu.nl/opmerkelijk/5308214/kortste-fietspad-van-nederland-opgeheven-commotie.html

[3] https://www.nu.nl/politiek/5310869/rutte-benadrukt-belang-europese-waarden-in-pro-eu-toespraak.html?redirect=1 

[4] https://managementmodellensite.nl/kleurenmodel-caluwe/#.WyGGMUiFOUk

<< terug naar overzicht

Nederlands English Duits

postbus 30113
8003 CC Zwolle
info@assetresolutions.nl
06 - 30 18 68 94
BTW NL8231.48.919.B01

colofon
disclaimer
privacy

-