-
Columns
   
 

Duurzame vakantie

6 juli 2018 • Ype Wijnia en John de Croon
asset management strategie, beheren risico's, programma ontwerp, planvorming, managen programma's, beheer wijzigingen
Ik vind deze column een aanrader
761 personen hebben deze column positief beoordeeld

Vanmiddag begint officieel de zomervakantie. Nu is het eerste wat je blijkbaar in de zomervakantie doet in de file gaan staan[1]. Wij snappen dat niet helemaal, filerijden is ver beneden de optimale snelheid, vanuit welk gezichtspunt dan ook. Je kan dan beter op pad gaan als het wat rustiger is. Overigens zijn wij het spoor met betrekking tot de vakanties al een tijdje bijster, als je naar de hoeveelheid caravans op de weg kijkt begint de zomervakantie ergens in april en stopt die pas weer in oktober. Qua temperaturen klopt dat dit jaar ook nog behoorlijk, de eerste dag boven de 20°C was 7 april.

Terug naar de laatste werkdag voor de vakantie. Normaal gesproken een mooi moment om de binnenkant van de elektronische postbus te verven, maar wij hebben iets anders te doen. In het begin van deze columnreeks hebben we namelijk gezegd dat we nog voor de zomer een management review zouden doen om te zien of ons Duurzame Asset Management Plan wel goed geïmplementeerd is. Kort samengevat hadden we 2 doelstellingen opgenomen:

  1.      Ontwikkel een manier om duurzaamheid in het asset management systeem op te nemen
  2.      Wees duurzaam bij het schrijven van de columns door middel van recycling

 

Met betrekking tot de eerste inhoudelijke doelstelling kunnen we kort zijn. Het klimaat verandert als een idioot, en dat komt door CO2 ten gevolge van fossiele brandstoffen (zeg maar het cremeren van dode dinosaurussen). Deze CO2-uitstoot is voor een groot deel te voorkomen door over te schakelen op hernieuwbare elektriciteit, en kan (met diezelfde elektriciteit) ook weer uit de lucht worden gehaald. Het kost alleen wel wat, reken op 1 € per kg CO2. Dit is veel duurder dan de huidige marktprijs (ongeveer 5 euro), maar (tot onze verrassing) goedkoper dan de CO2-boete in de hoogste schijf van de BPM. Integratie van duurzaamheid in asset management kan vrij simpel door CO2 juist te beprijzen, dus op die 1000 € per ton. Als je dat consequent toepast zullen een aantal beslissingen anders worden, maar niet radicaal. Je moet iets langzamer gaan rijden en langer met je spullen doen, maar nog altijd binnen de grenzen van het redelijke. Als het ook echte kosten worden (in de vorm van CO2-belasting) dan kan het geld gebruikt worden om de boel weer uit de lucht te halen. Economisch gezien moet er dan een CO2-neutraal optimum ontstaan. De moeilijkheid is wel om dit geleidelijk over de gehele wereld in te voeren, want het achterhalen van de werkelijke milieulast van producten viel nog niet mee. Maar dat zou toch moeten kunnen. Onze conclusie: missie 100% geslaagd.

De tweede doelstelling was meer een procesmatige uitdaging voor onszelf. Het elke week schrijven van columns is namelijk een behoorlijke inspanning, en het zou prettig zijn als we daarbij zouden kunnen teren op eerder werk. Voor degene die goed geteld hebben kunnen we zeggen dat we in de afgelopen 15 columns 20 verwijzingen naar eerdere columns hebben opgenomen. Kwantitatief hebben we de doelstelling dus met vlag en wimpel gehaald. Maar of dat ook het beoogde effect had is nog maar zeer de vraag. Columns schrijven is gewoon veel werk, zeker als je een nieuw vakgebied aan het verkennen bent. Strikt genomen was de doelstelling gelukkig alleen recycling, en daarom is ook hier de conclusie: uitstekend.

Met 2 van zulke dijken van resultaten hebben we de vakantie wel echt verdiend. En van de asset managers in de financiële sector hebben we geleerd dat een bonus ook echt een vette bonus moet zijn. Omdat Nederland niet meedoet met het WK voetbal hoeven we geen rekening te houden met een oranje finale en kunnen we eens lekker ver en lang weg. Met alles wat we de afgelopen tijd over klimaatverandering en de impact daarvan op de wereld hebben gelezen is bij ons het besef geland dat veel natuur(fenomenen) aan het verdwijnen zijn. Het is misschien nu wel de laatste kans om ze nog met eigen ogen waar te nemen. Dus wat is in het kader van duurzaamheid dan een mooiere beloning om ze dan ook echt te gaan bekijken? We beginnen op Spitsbergen, dat lijkt voor de duurzaamheidsgoeroes een mooi startpunt[2]. Nu hebben we gehoord dat het daar wel gevaarlijk is[3] maar een ijsberenkleed op de vloer spaart ook weer energie. Na Spitsbergen moeten we dringend naar Afrika, dan kunnen we nog eeuwige sneeuw op de Kilimanjaro zien liggen[4]. Wellicht zien we dan ook nog een zwarte giraffe, al schijnen die wel erg zeldzaam te worden[5].Voor de noordelijke witte neushoorn zijn we in ieder geval te laat[6], maar misschien kunnen we nog wat leeuwen zien die op stropers jagen[7]. De volgende stop wordt Zuid-Amerika. Dat continent heeft vele bijzondere natuurverschijnselen. Of die ook dreigen te verdwijnen weten we niet, maar de cruise per vliegtuig zag er wel aantrekkelijk uit[8]. Na de vakantie verzinnen we wel een argument waarom het absoluut noodzakelijk moest.  Wellicht doen we onderweg in de andere continenten nog inspiratie op.

Over Noord-Amerika twijfelen we overigens nog. In de Verenigde Staten speelt klimaatverandering namelijk niet, dus daar hoeven we deze trip niet naartoe. Wel jammer, want met eigen ogen zien hoe een land last heeft van de consequente weigering fatsoenlijke dijken te bouwen moet zeer  indrukwekkend zijn. Buiten dat, een tornado of tropische storm op zijn tijd is ook niet te versmaden.

De vraag is natuurlijk of we met deze vakantie niet een buitensporig effect hebben op de planeet. Al dat gereis levert alleen maar CO2 en plastic soep op. Maar daar hebben we een oplossing voor: we gaan het compenseren. Dat doen we voor 5 euro per ton en al het plastic dat we laten slingeren verzwaren we met lood zodat het goed blijft liggen. En bovendien, om te voorkomen dat de fossiele brandstoffen in de toekomst gebruikt worden moet je ze nu zo snel mogelijk opmaken. Uiteindelijk is er niets duurzamer voor de natuur te bedenken dat de mensheid die zichzelf zo snel mogelijk naar de klote helpt. Met deze enerverende gedachte wensen we u een fantastische zomer toe.

IJskap op Spitsbergen

 

[1] https://www.nu.nl/binnenland/5349527/anwb-verwacht-veel-files-europese-wegen-begin-zomervakantie.html

[2] https://www.ad.nl/economie/topmensen-naar-spitsbergen-om-klimaatverandering-te-zien~ae5c6764/

[3] https://www.marathonreizen.net/blog/arctic-marathon-op-spitsbergen/

[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Northern_Ice_Field

[5] https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/amerikaanse-poseert-trots-met-doodgeschoten-zeldzame-giraf~a0766220/

[6] https://nl.wikipedia.org/wiki/Noordelijke_witte_neushoorn

[7] https://www.nu.nl/dieren/5349047/groep-stropers-vermoedelijk-opgegeten-leeuwen-in-zuid-afrika.html

[8] https://aircruise.nl/aircruises/air-cruise-parels-van-zuid-amerika/

 

 

John de Croon en Ype Wijnia zijn partner bij AssetResolutions B.V., een bedrijf dat ze samen hebben opgericht. Periodiek geven ze in deze column hun visie op een aspect van asset management. De columns staan gepubliceerd op de website van AssetResolutions, http://www.assetresolutions.nl/nl/column

 

<< terug naar overzicht

Nederlands English Duits

postbus 30113
8003 CC Zwolle
info@assetresolutions.nl
06 - 54 79 12 21
BTW NL8231.48.919.B01

colofon
disclaimer
privacy

-